Chorvatsko - místní strava
MÍSTNÍ KUCHYNĚ
Častou součástí jídelníčku je jehněčí nebo skopové maso. Připravuje se třemi způsoby: | |
1. | na roštu nebo v troubě - v poslední fázi se s ním často pečou vařené brambory |
2. | pod pekou - železný poklop, pod nímž se dříve na venkově pekl chléb. Nádoba se staví do žhavého popela |
3. | dušené, např. visovačka begovica - dušené jehněčí maso s kyselým ovčím mlékem |
| |
Ryby se připravují na tři způsoby: | |
1. | na roštu - na gradelama |
2. | dušení s rajčaty, cibulí, kořením a bylinkami - na brudet či brodetto |
3. | vařené - na lešo |
| |
Místní specialitou je pršut - kýta potřená dřevěným popelem zavěšená nad ohništěm tak, aby k ní mohl jak dým tak čerstvý vzduch. | |
V Istrii je možno ochutnat libové vepřové vařené ve smetaně nebo Žgvacet - paprikáš se specifickou chutí. V Dalmácii pak tzv. Pašticada - kvalitní zadní hovězí maso, slanina, česnek, cibule, celer, červené víno. Po celém Chorvatsku je oblíbeným pokrmem Čevapčiče – maso s kořením, Girice – malé smažené rybky (jedí se celé, pokud možno horké, i s hlavou, s chlebem a zeleninovým salátem). | |
Lidové hospůdky, v nichž se připravují národní chorvatské speciality, se nazývají konoby. |
NÁPOJE
Káva se podává jako espreso, v maličkých šálcích, velmi silné. Můžete si objednat dvojité espreso (dupli espreso) nebo dugi či duži espreso (dlouhé nebo delší) - s větším množstvím tekutiny a stejným množstvím kávy. | |
Z alkoholických nápojů je nejoblíbenější pivo nebo víno. Víno se především v Dalmácii pije k jídlu tak, že se červené míchá s vodou v bevandu nebo bílé se sodovkou v špricer či gemišt. Je to osvěžující a chutné k místním pokrmům. Tradiční tvrdý alkohol je Rakije – pálenka z místního vína. |
Zpět Home Kvarner a vrchoviny